Дали са имали щастливо детство? 

Ние не знаем със сигурност отговора на този въпрос, но знаем, че трудното детство има ехо, което можем да видим – лично, социално, икономическо.
За да предотвратим това, трябва да се погрижим за детството.
 
То има нужда от гаранции.
Защото щастливото детство днес,
води до проспериращо общество утре.

Проблемът?

Детството често става жертва на неблагоприятните социално-икономически и политически условия, които са извън контрола на родителите. Тези фактори, макар външни, въздействат силно върху вътрешните процеси в семействата и нерядко нанасят непоправими щети. Това обаче не е личен, а обществен проблем. Децата, които живеят сред близките си, в здравословна, защитена и щастлива среда се превръщат в пълноценни личности, които формират пълноценен свят.

В момента липсва внимание към тази тема и дългосрочното въздействие на посочените горе фактори върху децата и обществото като цяло.

Кампанията “Детството ни е важно” цели да отвори този диалог и да подчертае необходимостта от запазване на благосъстоянието и щастието на всички деца, като ни покаже, как щастливото детство днес води до проспериращо общество утре.

Имаме дълг като общество да се превъзпитаме и да станем по - широкоскроени и толерантни.

-Мария Силвестър

актриса и ТВ водещ

Детството ни е важно, защото се случва само веднъж и нямаме право на грешки спрямо децата.

-Ивайло Цветков Noisy

социален антрополог

Ние не можем да отстраним всички трудности пред децата, но можем да ги минимализираме и ако отгледаме пълноценни възрастни, те ще отгледат пълноценно своите деца.

-Младен Владимиров

психолог

Едно щастливо детство ще произведе един щастлив човек, а какво би могло да бъде по-важно от това децата, които растат около нас да бъдат щастливи.

-Димитър Ганев

социолог

Инвестицията в ранно детско развитие в дългосрочен план ни се връща 16 пъти.

-Георги Ангелов

икономист

Децата са една пета от България и
цялото й бъдеще

Като подкрепите Европейска гаранция за детето,
вие помагате да бъдем една крачка по-напред
към свят без детската бедност.

През 2019 г. президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обявява създаването на “Европейска гаранция за детето”. Това е инициатива, която работи в подкрепа на най – уязвимите деца в Европейския съюз, като им осигурява достъп до здравеопазване, образование, детски грижи, приемливо жилище и подходящ хранителен режим. Крайната цел на Европейска гаранция за детето е да се пребори с бедността и със социалното изключване, за да могат правата на децата в Европа да се реализират ефективно.

Повечето деца в Европейския съюз вече имат достъп до тези услуги. Въпреки това все още има групи, чиито възможности са ограничени. Повсеместното защитаване на правата на всички деца е жизненоважно за равния им старт и еднаквите възможности за развитие. Това важи с особена тежест за децата от уязвимите групи, които често са социално изключвани заради бедност или други форми на неравнопоставеност.

Европейска гаранция за детето съчетава в широк обхват от интегрирани мерки, които са залегнали в плана за действие от Европейския стълб на социалните права, а също и в подробните политики от стратегията на Европейския съюз за Правата на децата.

подкрепи
Европейска гаранция за детето - сподели нашата кампания

Щастливото детство днес
означава по-щастливи възрастни утре.

Сподели

Сподели

Сподели

Our Event

Семейството е ключово
за щастливото детство

06.06.2022 Soho Space, София

В началото на юни поканихме на  дискусионен панел социологът Димитър Ганев, психологът Младен Младимиров, актрисата и телевизионна водеща Мария Силвестър, социалният антрополог Ивайло Нойзи Цветков и икономистът Георги Ангелов.

В срещата се включиха и представители на правителствения и неправителствения сектор в лицето Иван Кръстев - Заместник-министърът на труда и социалната политика и национален координатор по Европейската гаранция за детето и Георги Богданов от Национална мрежа за децата.

Водещ на панела бе е актрисата Лазара Златарева. 

"Политиката за ранно детско развитие е основа в МТСП, в коалиционното споразумение са заложени редица мерки, свързани с подкрепата на бременността, на майчинството"
, поясни зам.-министърът.  

Национална мрежа за децата иска ясни и точни проекти, които да се насочат не към държавните институции на България, а към конкретни деца и общности, деца с увреждания, многодетни семейства, деца с един родител. В областта на здравеопазването трябва да има детска болница, всяка бременна жена да има достъп до пренатална помощ и подкрепа, да се дава възможност на децата с увреждания, които се хранят с медицинска храна, да се покрият от НЗОК.

Според него трябва да се подкрепят реформи, които да постигнат дълготраен и устойчив резултат - в здравеопазването, образованието, храненето, детското правосъдие.

По отношение на образованието трябва да има детска градина за всяко дете, ясли, медицинска грижа, реформа на системата за закрила на детето. Обмисля се и система за насилие на деца в семействата.

Като част от първия план, който България трябва да представи, за да получи подкрепа за мерките срещу детската бедност, ще е да се осигури бебешка кутия за 10 000 новородени в уязвимо положение. У нас идеята е при навършването на 6 месеца децата да получават втора подобна кутия. След това ще се осигури и безплатна млечна детска кухня за 3000 деца, обясни националният координатор по програмата зам. министърът на социалната политика Иван Кръстев.

Срокът България да представи плана си за финансиране е тази есен. “Над 70 на сто от парите за България ще бъдат насочени към образованието”, обясни Кръстев.

По линия на социалното министерство се предвижда още и увеличение на детските помощи, а също и по-голяма подкрепа срещу отпадането от училище. Еднократната помощ за ученик, която сега се предоставя за децата в 1 и 8 клас, вероятно от следващата година ще е за всички ученици от 1 до 4 клас, а след това – за цялото средно образование.

“Планът за Европейска гаранция за детето ще ни помогне да излезем от рамката на добрите пожелания и в него ще се видят редица мерки- неща, които ще се случат тук и сега”, обеща Кръстев.

Той даде пример за загубата за обществото при 140 000 безработни, от които голяма част са жертва именно на детска бедност и маргинализация – без образование, умения и трудови навици. “Ако приемем, че дори да работеха на минимална заплата, това означава, че тези хора щяха да допринасят с 1.5 млрд. лв. към икономиката на страната, или половин милиард лева щяха да влизат в бюджета като данъци и осигуровки – за по-добра градска среда, за по-висока подкрепа за деца и семейства, за по-добро здравеопазване”, коментира зам. министърът.

Георги Богданов от Национална мрежа за децата, който участва в изготвяне на националния план за децата на България, добави, че у нас все още няма фокус за детските политики и даде за пример отпадането на стратегията за детето.

Той поясни, че днес се дава стартът на кампанията, свързана с европейската гаранция на детето, която дава възможност на ЕС и България да отделят 5% от ресурсите си за най-бедните деца в ЕС. Следващия програмен период трябва гаранцията да подкрепи повече семейства, обяви Богданов.

 

Щастливото детство днес означава по-щастлива
България утре

Децата са една пета от България и цялото й бъдеще

Чуйте защо то е важно не само за децата,
но и за обществото като цяло.
По темата говорят експерти в различни области,
сред които детска психология, социална политика,
социология, демография, изкуства, образование.
Каква е връзката между детството и
бъдещето на България?
Чуйте, има ли връзка между отношението към детството и бъдещето на обществото. Говори Георги Ангелов - икономист с дългогодишен опит.
Вижте какво сподели всеко от тях
И други мислят, че детството ни е важно. Не забравяйте и вие да отбележите, че #ДетствотоНиЕВажно